Wie verantwoord het hart wil trainen laat zich leiden door een goed trainingsprogramma. Door de trainingsbelasting rustig op te bouwen en op tijd voldoende rust te nemen, kunt u beter presteren en overbelasting voorkomen. Bij een VES sportcentrum ondergaat u een intake, waarbij wordt gekeken welke wensen u heeft ten aanzien van de activiteiten en welke trainingsdoelen u nastreeft. Op basis hiervan wordt een (individueel) trainingsprogramma samengesteld, waarbij de zwaarte van de training wordt vastgesteld. De hartslag is hierbij een goede graadmeter. Als men lichamelijke inspanning levert gaat de hartslag omhoog. Dit is begrijpelijk omdat het hart het bloed sneller rond moet pompen.
Door training gaat de hartslag in rust in een periode van enkele maanden naar beneden. Dit komt omdat de hartspier sterker wordt en daardoor efficiënter werkt. Het hoeft minder vaak te kloppen, om dezelfde hoeveelheid bloed rond te pompen.

De theoretisch hoogst te bereiken hartslag wordt de maximale hartslag genoemd. Deze verandert niet door training. Wel neemt de maximale hartslag af naarmate men ouder wordt. De maximale hartslag is 220 slagen minus de leeftijd. Zo is de maximale hartslag van een
30- jarige 190 slagen per minuut en van een 70-jarige 150 slagen per minuut. Uiteraard zijn er kleine individueel bepaalde marges.

Als een 70-jarige traint met een hartslag van 140 slagen per minuut, dan betekent dit een zeer zware inspanning, maar de 30-jarige zit dan slechts op 75% van zijn maximum. Dit is het principe van cardio-fitness. Door het berekenen van de maximale hartslag en door het meten van de hartslag waarmee u traint(door middel van een hartslagmeter), kunt u bepalen hoe zwaar u traint.

Als u uw hart wilt trainen of anders gezegd uw conditie wilt verbeteren, dan moet de zwaarte van de training minimaal 65% tot 75% van de maximale hartslag zijn. Bij 55% tot 65% van uw maximum hartslag zit u in de vetverbrandingszone.

Informeer bij een VES sportcentrum bij u in de buurt voor verantwoorde cardio-training!