Voeding is misschien wel de belangrijkste. Natuurlijk is het heerlijk om eens een sorbet te eten, een bak patat of dat heerlijke biertje of wijntje op dat gezellige terras in de avondzon. Wij zeggen weleens: geniet met mate. Kies dagelijks iets speciaals, waarvan je kan genieten. Dat betekent niet jezelf van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat volproppen. Maak een salade overdag. Hapt lekker weg, laag in calorieën en zeer smakelijk. Doe hier magere producten doorheen, zoals tonijn of kip. Zorg dat je bij je avondeten wat minder aardappels, pasta of rijst eet, maar juist veel groente en beperkt mager vlees tot je neemt. Met een ijsco en een aantal biertjes compenseer je dit wel. Denk er over na, dat is wat ik wil bereiken.

Beweging dan. Je zou hele dagen in je hangmat voor de tent kunnen hangen of rond het zwembad. Maar kies ook momenten dat je even in beweging komt. Ga een half uur tot een uur wandelen, huur een fiets of doe mee aan een fietstour, ga in de ochtend fietsend naar de lokale bakker, doe mee aan de activiteiten op de camping of in je hotel, ga op excursies waar beweging in zit of ga naar de lokale gym. Je hebt toch de hele dag de tijd. Goed voor je calorieverbruik en je fitte, voldane gevoel.

Ritme. Probeer zoveel mogelijk op dezelfde tijden naar bed te gaan en er ook weer op dezelfde tijden uit te gaan. Slaap niet meer dan 8 uur per dag. Helpt gigantisch. Maar zorg ook dat je dezelfde tijden van eten aanhoudt.

Ontspanning tenslotte. Pak je rust, het is tenslotte vakantie. Even bijkomen van een druk jaar en lekker opladen. Dit kan op allerlei manieren.

Een hele fijne en energieke vakantie toegewenst!

 

Door: Frank van Amersfoort, personal trainer, (voedings)coach en tevens eigenaar van The Chariot sport & healthcenter in Eibergen