Hoewel een Kerstdiner niet per definitie ongezond hoeft te zijn, bevatten de meeste gangen veel vlees, chocolade, suiker en/of vet. Gepaard met alcohol en voornamelijk ook de grote aantallen van alles is het best een calorieënbom. Nu bestaat Kerst toevallig ook nog uit Kerstavond, Eerste Kerstdag en Tweede Kerstdag. Los van de avondmaaltijden zijn de traditionele brunches en de andere versnaperingen vaak ook niet bepaald suikervrij. Goed, de buikpijn van de Kerstdagen trekt wel weer weg, je komt langzaam weer op stoom en dan – Gelukkig Nieuwjaar! Tijd voor oliebollen en champagne op een lange en gezellige oudejaarsnacht.
Waar veel mensen denken dat hun kilo’s zich in deze vier/vijf dagen vermenigvuldigen, is dat eigenlijk niet waar. Het lichaam komt echt niet zoveel aan van een paar zware en ongezonde maaltijden. Het is namelijk het nieuwe ritme dat mensen in december ontwikkelen, waardoor januari opeens een uitdaging wordt. Want om na deze periode echt je goede voornemens waar te maken en je fitheid weer terug te winnen, is opeens niet zo makkelijk meer…
Zoals in de introductie al vermeld werd en veel mensen zelf ondervinden, veroorzaakt de jaarwisseling mogelijk een mentaal zware periode. Mensen krijgen opeens een hoop extra calorieën binnen en door het koude weer, de drukke schema’s en een eventuele ‘winterstop’ bij de sportclub komt er een structurele verandering in jouw sport- en voedingsplanning. Hoe ga je daarmee om?
Een van de sleutelwoorden hierbij is discipline, zelfdiscipline. Zelfdiscipline betekent: ‘jezelf beheersen om iets te doen of iets juist niet te doen’. Wees niet bang, je hoeft echt die lekkernijen niet te laten staan tijdens Kerst. Zolang het maar een uitzondering blijft en je daarnaast ook voldoende blijft bewegen.
Probeer hiermee ook niet tot het nieuwe jaar te wachten, hoe langer je met een ritme doorgaat, hoe lastiger het wordt om dat ritme weer uit je systeem te krijgen. Die paar dagen tussen Kerst en Oud & Nieuw bieden best ruimte om bijvoorbeeld een keertje naar de sportschool te gaan of even een paar keer wat minder (ongezond) te eten.
Tot slot blijven het feestdagen en vier je deze dagen samen met familie, vrienden of geniet je misschien zelf van jouw vrije dagen. Dit betekent dat je ook echt mag genieten van deze dagen … en dus ook van de vrijheid en het lekkere eten en drinken!
Sterker nog, het is ook belangrijk om te genieten. Mentale gezondheid kwam al een paar keer aan bod, maar genieten en ontspannen speelt daar zeker een grote rol in. De mentale gezondheid staat ook in direct verband met jouw fysieke gezondheid en met jouw vermogen om productief te zijn!
Blijf dus bewust van wat het eten, drinken en het niet sporten met je lichaam doet en zorg ervoor dat je jouw ritmes gezond houdt. Dan zal je de jaarwisseling echt wel overleven en niet na een paar weken in een dip terecht komen!
"*" geeft vereiste velden aan