Waarom moeten we slapen?

We hebben slaap nodig om onze cognitieve functies zoals spreken, concentratie en flexibel denken goed uit te kunnen voeren. De hersenen geven zichzelf tijdens onze slaap een schoonmaakbeurt. Een goede nachtrust heeft ook voor ons lichaam een herstellende functie.

Kijkend naar de gevolgen van geen of te weinig slaap biedt uitgebreider inzicht in waarom we moeten slapen. Slaapgebrek is ongezond en beïnvloedt de kwaliteit van leven. Het leidt, onder meer op een veranderd eetgedrag, tot een verhoogd risico op obesitas, suikerziekte en hart- en vaatziekten. Daarnaast beïnvloedt het op negatieve wijze het humeur, het prestatieniveau en het functioneren van het brein. Slaap je langere tijd slecht dan kunnen ook psychische problemen ontstaan: angststoornissen of depressies.

Enkele feiten over slaap

Volgens slaapexperts zijn de voornaamste oorzaken van slapeloosheid psychische factoren zoals piekeren, stress, angst en depressie. Maar ook lichamelijk ongemak kan aan de basis ervan liggen: chronische pijn, astma, hartproblemen of een te snel werkende schildklier.

Medicatie, alcohol, koffie en sigaretten spelen eveneens een rol.

Hoeveel slaap heb je nodig?

Het overheersende idee dat je acht uur per nacht moet slapen geldt niet voor iedereen. De behoefte aan slaap kan variëren van vier tot elf uur en het gemiddelde staat op zeven uur en 45 minuten.

Het simpelste antwoord is dat je zoveel uren moet slapen dat je de volgende dag niet slaperig bent.

Tips om beter te slapen

Zorg voor voldoende daglicht, door na school of werk -niet te fanatiek- te sporten word je fysiek moe en geeft je lichaam zich eenvoudiger over aan de slaap, las overdag regelmatig rustpauzes in van inspannende bezigheden, zorg voor de juiste temperatuur in je kamer.
Mijd te fel licht, teveel prikkels en blootstelling aan het ‘blauwe licht’ van smartphone, laptop of computer.

Belangrijk is vooral niet dat je je niet opwindt als je wel wakker ligt. Ga dan even uit bed en verzet je geest. Probeer zoveel mogelijk op hetzelfde uur op te staan en te gaan slapen.