Waarom herstellen na het sporten?

Hoe het herstelperiode eruit ziet hangt af van welke sport je beoefent en van de intensiteit en de duur van de inspanning. Na een grondige training zijn je spieren een beetje beschadigd. Dat is voorkomen normaal. Het spierweefsel heeft vervolgens tijd nodig om daarvan te herstellen. Tijdens het herstel wordt de spier met net wat meer weefsel dan vroeger door het lichaam gerepareerd en voilà: zodoende groeien je spieren.

Die kleine spierbeschadigingen zijn derhalve nodig om progressie te kunnen maken. Daarom is de periode van rust na een training zo belangrijk. Houd als je regelmatig sport voor een goed herstel rekening met de volgende punten:

Voeding

Dat voeding veel invloed heeft op het prestatievermogen in het algemeen is inmiddels bekend. Nadat je flink hebt ingespannen, is het goed om snel koolhydraten en eiwitten aan te vullen. De juiste voeding voor spierherstel na sporten bevat daarom ook veel eiwitten, koolhydraten, vitamines en mineralen. Eiwitrijk voedsel helpt om spierschade te herstellen of extra spiermassa op te bouwen. Koolhydraten worden in de spieren opgeslagen in de vorm van glycogeen.

Voor een snel herstel van de glycogeen-voorraad kun je het beste regelmatig kleine hoeveelheden koolhydraten innemen tot je volgende echte maaltijd

Water

Als je hard hebt getraind is het belangrijk snel je vochtbalans te herstellen. Op een normale dag zonder sport verlies je gemiddeld zo’n 1,6 liter vocht. Voor een uur dat je traint komt daar zo’n 1,2 liter bij.

Denk er wel aan dat als je je flink hebt ingespannen je naast water ook iets anders zoals een sportdrank moet drinken om de hoeveelheid natruim in je bloed weer aan te vullen.

Cooling down 

Met een goede cooling down (rekoefening en/of een rustige afbouw van de intensiteit van de training) kan je lichaam de afvalstoffen beter afvoeren en blijft je bloedsomloop beter op gang en komt je lichaam na het sporten beter tot rust. Zo voorkom je spierpijn en reduceer je kans op kramp. Stop je te abrupt dan kun je duizelig worden en zelfs flauwvallen.