1 Ga voor veel groentes
In een kerstdiner komen niet altijd heel veel groentes terug. Dit in tegenstelling tot vlees en aardappelproducten. Dit is niet erg, zolang het maar in combinatie met een hoop groentes gegeten wordt. Zorg er dan ook voor dat er voldoende groentes op tafel komen te staan!

2 Geen overmatig gebruik van sausjes
Sausjes worden veel gebruikt: bij vlees, vis, op groente, als dressing op salade en niet te vergeten bij aardappelproducten. Sausjes bevatten echter over het algemeen veel vet en daarmee veel calorieën. De smaak van een gerecht blijft veelal nog steeds goed bij een wat mindere hoeveelheid saus.

3 Nuttig minder alcohol
Tijdens het diner wordt er gemiddeld gezien veel alcohol geschonken; niet bepaald gezond. Het bevat niet alleen veel calorieën, maar beïnvloedt ook de spijsvertering. Als je graag alcohol drinkt, wissel dan af met een glas water.

4 Maak gezonde hapjes
Iedereen kent het wel: al die extra hapjes die voor en na het diner geserveerd worden. Binnen de kortste keren heb je jezelf volgepropt met de meest slechte dingen, zoals kerstkoekjes, chips en andere snacks. Om dit te voorkomen kan je kiezen voor gezondere alternatieven. Denk hierbij aan zalm, groente of fruit.

5 Langzaam eten en kleinere porties.
Vaak komt het gevoel dat je verzadigd bent pas na 20 minuten. Zorg er daarom voor dat je wat rustiger eet. Geniet van de tijd en het moment dat je met elkaar hebt en denk bij het opscheppen aan de gerechten die nog gaan komen. Door langzaam te eten en kleinere porties op te scheppen kan je de hoeveelheid calorieën die je binnenkrijgt goed beperken.

6 Zorg voor een gezond(er) toetje
Kersttoetjes bestaan vaak uit erg veel calorieën. Dit komt door de grote hoeveelheden suiker en room die meestal in een toetje verwerkt zitten. Door bijvoorbeeld een toetje met veel fruit te maken heb je al een veel gezonder en slanker toetje. Let hierbij ook op de grootte van de porties, die vaak erg groot zijn.