De brief is een initiatief van hoogleraar obesitas Liesbeth van Rossum, voorzitter van het Partnerschap Overgewicht Nederland (PON). Ook onder meer Diederik Gommers (voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care), hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder en hoogleraar voeding en gezondheid Jaap Seidell hebben ondertekend. Volgens Van Rossum hebben de meeste coronapatiënten die in het ziekenhuis of op de intensive care (IC) terechtkomen overgewicht of obesitas. Ook de tweede coronagolf laat dit zien. Dat komt volgens haar doordat mensen met overgewicht een chronisch minder goed functionerend immuunsysteem hebben. In de brief benadrukken de experts dat een gezonde leefstijl al binnen enkele weken het immuunsysteem versterkt.

Niet alleen voor mensen met overgewicht is een gezonde leefstijl belangrijk, ook voor mensen met een gezond gewicht. Juist tijdens de coronapandemie wordt een gezonde leefstijl nog wel eens verwaarloosd. In de eerste golf waren er mensen die slechter voor zichzelf hebben gezorgd en in gewicht zijn aangekomen. Van Rossum: ‘We zitten veel thuis, bewegen minder, snacken misschien meer: dan gaat je immuunfunctie achteruit.’

De experts roepen het kabinet op zich te richten op twee dingen. Allereerst moeten besmettingen zoveel mogelijk voorkomen worden door de huidige coronamaatregelen aan te houden. Daarnaast moeten mensen zichzelf beter wapenen door hun weerstand te versterken. Op het moment dat ze dan toch besmet raken met het virus, zou de kans op een ernstiger verloop van de ziekte kleiner zijn. Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en sport (VWS) heeft in een reactie laten weten dat het onderwerp absoluut de aandacht heeft. Staatssecretaris Blokhuis van VWS is inmiddels in gesprek met de ondertekenaars van de brief.

Bron: https://www.nieuwsvoordietisten.nl/artsen-en-wetenschappers-roepen-op-tot-gezonde-leefstijl-tegen-corona/