Veel sporters denken dat blessures erbij horen en onlosmakelijk verbonden zijn met sportief bezig zijn. Ook wordt soms te weinig tijd genomen om goed te herstellen van een blessure. Gevolgen hiervan kunnen meer pijn en ontstekingen zijn.

Een (fitness) training gebaseerd op de juiste principes van belasting, belastbaarheid en rust kan blessures helpen voorkomen. Juiste voeding kan hierbij ook een grote rol spelen. Denk dan aan een uitgebalanceerd voedingspatroon. Uit onderzoek is gebleken dat ongeraffineerd (plantaardig) voedsel een sterke verdediging vormt tegen spierkrampen en ontstekingen. Goede voeding kan bijdragen tot een sneller herstel.

Rekening houdend met individuele verschillen, is er een aantal voedingsregels dat helpt blessures te voorkomen en sneller van blessures te genezen.

Eet voldoende

Als je intensief sport, moet je voldoende calorieën tot je nemen om roofbouw op je lichaam te vermijden. Dergelijke roofbouw wordt een katabole toestand genoemd. Dit is een toestand van de stofwisseling waarbij weefsel wordt afgebroken. Dit verhoogt de kans op blessures.

Verzorg je collageen met vitamine C

Collageen vormt een belangrijk onderdeel van het bindweefsel in je lichaam. Huid, botten, pezen, kraakbeen en tanden bestaan grotendeels uit collageen. Om het collageen op peil te houden is het belangrijk om veel vitamine C rijk voedsel te eten zoals citrusvruchten, donkere bladgroenten, aardbeien en broccoli. Pers altijd een beetje vers citroensap in het water dat je drinkt.

Blijf goed gehydrateerd

Zorg dat je veel puur en schoon water drinkt. Gewrichten en weefsels die te weinig ‘vochtig’ zijn, zijn ook gevoeliger voor scheuren en ander letsel. Dehydratie bezorgt het lichaam daarbij extra stress en veroorzaakt onbalans. Drink minstens twee liter water per dag en pas je vochtinname aan het seizoen aan.

Eer het trio calcium, magnesium en vitamine D

Zorg altijd dat je voldoende voedingsmiddelen Zornuttigt die rijk zijn aan magnesium, calcium en vitamine D voor een goede gezondheid van je botten. Van calcium is de positieve werking op botten wel bekend, maar magnesium en vitamine D zijn minstens even belangrijk omdat die het lichaam helpen bij het absorberen van calcium. Bepaalde zuivel zoals halfvolle yoghurt, kaas laag in het vet, kwark en karnemelk komen in aanmerking,  maar ook groene bladgroenten, rauwe noten, zaden en volle granen. En ga veel naar buiten. Zonlicht helpt ook!

Nuttig veel gezonde vetten

Gezonde vetten zoals Omega-3 vetzuren zijn essentieel bij de primaire afweer van je lichaam bij chronische ontstekingen. Denk hierbij aan vette vis zoals haring en zalm, zaden en rauwe walnoten zijn ideale bronnen van Omega-3. Dit vetzuur is ook goed verkrijgbaar als voedingssupplement.

Zorg voor voldoende zink- inname

Voor het genezen van weefsel is zink een uiterst belangrijk mineraal. Zink is daarbij essentieel voor je immuunsysteem. Goede bronnen van zink zijn linzen, bruine rijst, noten, schaal- en schelpdieren. Zink zit ook in rood vlees en kaas.