Originele pizza

Het ongekend populaire gerecht pizza hoeft niet vet en ongezond te zijn. Allereerst kun je eindeloos variëren met de toppings. Zo is een traditionele pizza als een stuk gezonder als je deze belegt met groente in plaats van ‘cuattro fromaggi’ of met vette salami.

Maar ook de bodem, die doorgaans bestaat uit geraffineerde bloem, kan veel gezonder als je de bloem veranderd door iets anders. Maak eens een bodem van ei, zoete aardappel of zelfs van bloemkool. Of vervang de bloem door amandelmeel, speltmeel of kikkererwtenmeel.

Voedzame pannenkoeken

Pannenkoeken die echt voedend zijn in plaats van alleen maar vullend, wie wil dat nou niet? Denk aan havermout pannenkoeken, pannenkoeken van speltmeel, quinoameel of boekwijt meel of maak je pannenkoeken met beslag waar geen koeienmelk in zit maar water, soja- of havermelk.

Veganisten kunnen zelfs de eieren in het beslag vervangen door veganistisch ei of door een mengsel van fijngemalen chiazaad met water. Dit heeft net zo’n bindend effect als ei zodat je pannenkoeken niet uit elkaar vallen.

Popcorn

Ga je een avondje Netflixen, dan is popcorn dé snack die je daarbij kunt eten. Dit kan heel gezond zijn, maar niet als je de kant-en-klaar gesuikerde of gezouten popcorn uit de winkel haalt of de popcorn die je in de magnetron klaar maakt. Koop zelf de maïskorrels in de supermarkt en laat deze met een beetje olie poffen in de pan.

Door popcorn zelf te maken weet je in ieder geval zeker dat er geen onnodige toevoegingen inzitten.