Neemt u uw verantwoordelijkheid?

24 maart 2021

Geachte minister De Jonge,

Mede namens onze collega’s in de fitnessbranche, willen ondergetekenden – maatschappelijk betrokken fitnessondernemers van beroep – u deze open brief doen toekomen. Wij maken ons ernstig zorgen over de volksgezondheid en zouden graag samen met u willen kijken naar een oplossing. De afgelopen jaren hebben wij een positieve bijdrage aan de gezondheid van de Nederlandse bevolking geleverd. Als minister van Volksgezondheid is het u ongetwijfeld bekend dat inactiviteit leidt tot overgewicht, hogere bloeddruk, hoger cholesterolgehalte, diabetes, meer buikvet, hart- en vaataandoeningen, stress, depressie, burn-out, minder weerstand en verminderde immuniteit. Uw corona beleid stort Nederland in een beweeg- en gezondheidscrisis die vele levensjaren gaat kosten.

Uit onderzoek van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen blijkt dat aan het einde van 2020 750.000 mensen minder aan de beweegrichtlijn voldeden dan voor corona. Mede hierdoor zijn volgens de onderzoekers 46.000 gezonde levensjaren verloren gegaan. Dit betekent dat mensen minder oud worden of eerder gezondheidsproblemen krijgen, wat neerkomt op een maatschappelijk waardeverlies van 2.3 miljard euro.*

De heer Louis Kroes, Afdelingshoofd Medische Microbiologie en Hoogleraar Klinische Virologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum, heeft in Het Parool van 7 maart 2021 opgeroepen meer lef te tonen en sportscholen en terrassen te openen*. Hij benadrukt het volgende: “Als, alleen al dit jaar, slechts 1 promille van de sportbeoefenaren door deze beperkingen een ernstig gezondheidsprobleem zal krijgen (een lage schatting), op een schaal van 3 miljoen, zijn dat 3000 mensen. Dat is precies in de orde van grootte van de COVID-gerelateerde sterfte in dit jaar. Maar dat zijn veelal personen met beperkte levensverwachting. Dus het is een significante schade, ten opzichte van de COVID19 schade, alleen al qua gezondheid”.

Het is voor u uitermate vervelend dat het tempo van vaccineren laag is. Wij begrijpen dat het niet altijd ligt aan factoren die u in de hand heeft. Wij staan met onze sector een jaar geheel of gedeeltelijk stil, wat erin geresulteerd heeft dat miljoenen mensen stil zijn gevallen, al bijna een jaar terug zijn gevallen naar inactiviteit en moeten wachten tot ze weer mogen bewegen in een veilige en professionele omgeving.

Wat we 12 maanden geleden niet wisten, weten we nu wel. De meeste besmettingen vinden thuis, op school of in de supermarkt plaats. Een inactieve leefstijl en overgewicht maken mensen vatbaar voor COVID19 en hebben een negatief effect op het herstel. Het verschil tussen ‘opgesloten’ thuis zitten en op professionele wijze werken aan leefstijl is ongekend groot. Er is (was) een grote groep mensen in Nederland die bewust ervoor heeft gekozen om aan hun gezondheid te werken in een sportschool. Zij hebben hier zelfs gemiddeld 50 euro per maand voor over. Door de maatregelen van uw kabinet ontneemt u deze groep de keuzevrijheid om juist nu aan hun gezondheid, vitaliteit en immuunsysteem te werken. Wij denken dat de nadelen voor de volksgezondheid, zeker als dit nog langer gaat duren, vele malen groter zullen zijn dan als we nu zo snel als mogelijk op een slimme manier weer open kunnen gaan.

Met de huidige vaccinatiestrategie, het vaccinatietempo en de wetenschap omtrent de risico van overgewicht als nadelige factor op corona vragen wij u en uw kabinetsleden per direct in te zetten op gezonde levensstijl met meer aandacht voor de significante rol van levensstijl bij ziekten. Start met onze deuren te openen en laat ons meehelpen de nevenschade van dit voor u vast en zeker ingewikkelde coronabeleid te verminderen. Beloon Nederland bij het maken van een gezonde keuze. Wij fitnesscentra zijn de vitaliteitsmotor van Nederland.

Samen met u kunnen wij Nederland fitter en vitaler maken. Maak fitness essentieel, want dat is het, zeker tijdens deze gezondheidscrisis en daarna. Voor de volksgezondheid van ons mooie Nederland.

Met sportieve groet,

Namens de samenwerkende sport- en fitnesscentra,

John van Heel,
directeur EFAA Opleidingen, initiatiefnemer Bewegen is Medicijn, Leefstijlclub en het Leefstijl en Preventie netwerk Nederland, directeur eigenaar Lifestyle Vitae, Weert, j.vanheel@efaa.nl

Thomas Verheij,
directeur eigenaar Formupgrade, eigenaar X-Fittt B.V., Arnhem, thomas@formupgrade.nl

Noura El Ayachi,
clubmanager Nippon the Healthclub, Schoonhoven, noura@nipponthehealthclub.nl

www.sportscholenopen.nl

#sportscholenopen  #wewillenweer  #wemoetenweer

 

*In het HAN onderzoek is gekeken naar wat zo’n 6000 mensen sinds april elke zes weken antwoordden op vragen van het RIVM. Daarnaast hebben 12.000 mensen uit het panel van Lifelines met medewerking van het UMC Groningen steeds specifieke vragen beantwoord. De uitkomsten zijn vertaald naar 12.1 miljoen Nederlanders vanaf 25 jaar.