Veel gestelde vragen

Waarom doen we deze actie nu?
Als ondernemers zijn we ons zeker bewust van het feit dat in noodsituaties noodmaatregelen dienen genomen te worden. Dat heeft de overheid dan ook naar behoren gedaan.

We zien na een jaar echter dat er in de situatie niet veel verandering is gekomen. Het aantal besmettingen en het aantal ziekenhuisopnames en ic opnames blijft redelijk stabiel. Het kabinet blijft met het zicht op de verkiezingen volharden in haar beleid van restricties en beperkingen, zonder te kijken naar maatwerk. Dat is een cynische keuze en biedt weinig perspectief voor de drie miljoen leden van fitnesscentra die bewust hebben gekozen om aan hun gezondheid te werken.

Er komen een paar versoepelingen aan: per 1 maart worden de middelbare scholen geopend en mogen de kappers hun werk hervatten. Daarnaast zijn de slijterijen, chocolaterieën, drogisterijen gewoon open gebleven.

Uiteraard hebben wij sympathie voor al onze collega-ondernemers en gunnen wij alle Nederlanders het licht in de ogen.

Wij kunnen niet anders dan nu, in deze gezondheidscrisis, de noodroep laten horen dat fitnesscentra open moeten om dringende gezondheidsredenen en dus absolute prioriteit verdienen bij versoepelingen.

Kan ik meedoen als fitnessclub/sportcentrum?
Uiteraard! Registreer je fitnessclub hier!

Zijn aerosolen geen risico om te heropenen?
Ons doel als fitnessondernemer is om mensen gezond te maken. Wij wensen geen enkel risico te lopen dat mensen in onze fitnessclubs besmet worden.

Om die reden hebben we tijdens de vijf corona maanden dat we open waren zeer strikte voorzorgsmaatregelen genomen. Het protocol van veiligheidsmaatregelen zoals vastgelegd door onze brancheorganisatie NLActief werd zeer nauwlettend toegepast. Uit onafhankelijk onderzoek waarbij 115 miljoen bezoeken in 14 landen (waaronder Nederland) zijn geregistreerd, blijkt een besmettingsgraad in sportscholen van slechts 0,00001%. Ook hebben Nederlanders vertrouwen in de sportscholen. (Bron EHFA).
Wij hebben dus in de praktijk bewezen dat de aerosolen en andere besmettingsrisico’s in fitnesszalen tenietgedaan worden door de veiligheidsmaatregelen.

Welke maatregelen verwacht de fitnesssector van de overheid?
De overheid moet ons gaan zien als deel van de oplossing en niet als deel van het probleem. De fitnesscentra spelen een grote rol bij het gezond houden van de samenleving. Uit alle onderzoeken komt naar voren dat bewegen van cruciaal belang is om de weerstand en vitaliteit van de mensen te vergroten, cruciaal in de strijd tegen COVID19.  Maar ook na corona zullen wij anders moeten gaan denken over de manier waarop wij onze gezondheidszorg organiseren. Wij moeten van ‘fit zijn’ een nieuwe gewoonte maken. Werken aan je conditie en het verbeteren van je leefstijl is effectiever én goedkoper dan het slikken van medicijnen. De overheid zal een omslag in denken moeten maken van zorgbeleid naar gezondheidsbeleid. De fitnessbranche wil haar rol in de preventieve gezondheidszorg op een betekenisvolle en duurzame manier valideren.

De corona maatregelen duwen veel mensen in de richting van snacks, Netflix en een grotere alcoholconsumptie: De nadelige gevolgen van deze crisis op de volksgezondheid kunnen nog wel eens een na ijlend effect krijgen als de overheid onze branche niet naar waarde weet te schatten. Het is tijd dat de mensen weer onder deskundige begeleiding in beweging kunnen komen om alle gezondheidsschade te beperken.