Sportapps zijn erg handig in een tijd waarin veel mensen individueel sporten. Een goede sportapp kan echt een boost geven aan je motivatie. Idealiter moet deze bijdragen aan een blessurevrije, regelmatige en plezierige sportbeoefening.

Wat is je sportdoel?

Het begint al bij het bepalen van je doelen, verwachtingen en wensen met betrekkingen tot je sport. Wil je afvallen? Wil je een betere conditie? Wil je sterkere spieren? Ben je voor een specifiek doel aan het trainen? Daarna bepaal je pas of je hulp wilt van een app.

De ene app heeft algemene informatie, de andere brengt vooral je prestaties in kaart op basis van statistieken en dan zijn er nog apps voor mensen die het leuk vinden om hun resultaten te delen met andere.

Stappentellers en hartslagmeters

De bekendste monitoring-apps zijn de stappenteller en de hartslagmeter. Volgens experts zorgt een stappenteller voor meer bewustwording bij mensen om voldoende in beweging te zijn, toch dat extra blokje om te lopen of de trap te nemen.

Toch is het advies je leven in dit opzicht niet door apps te laten bepalen, maar altijd je goede verstand te gebruiken en bovenal goed te blijven luisteren naar je eigen lichaam.

App-gebruik in Nederland

Uit onderzoek naar het gebruik van apps, wearables en meters blijkt dat zeker een op de drie Nederlanders ouder dan achttien jaar een gezondheidstracker gebruikt. Het gaat dan om een app of een wearable (draagbare meter zoals een sporthorloge).Twintig procent van de Nederlanders gebruikt die tijdens het sporten of bewegen.

Apps op smartphones zijn het populairst, ruim de helft van de mensen gebruikt die. Mensen stappen low budget in, maar als ze wat langer bezig zijn, neemt de interesse naar duurde gadgets zoals hartslagmeters en sporthorloges toe. Sporters leggen met apps vooral afstanden, snelheden en calorieverbruik vast.